Нуркачите од Охрид и Поградец заеднички го откриваат прекрасниот подводен свет на Охридското Езеро

Нуркачите од клубот за подводни дејности „Охрид“ од Охрид, го одбележаа Денот на водата, 22 март, со  заедничко нуркање со колегите од Поградец, на албанскиот дел од Охридското Езеро. Езерското дно од албанската страна на езерото е повеќе песокливо и глинесто, оттаму и многу попогодно за крабите и

Read more

Спортските риболовци и охридските нуркачи го исчистија дното на каналот Студенчишта

На иницијатива на Спортско риболовното друштво „Св. Апостол Петар“, денеска беше реализирана еколошка акција за чистење на дното на каналот Студенчишта од цврст отпад. На акцијата се приклучија нуркачите од Клубот за подводни активности „Охрид“ од Охрид. Од дното на каналот извадена е поголема количина најразличен цврст

Read more

Акција на охридските нуркачи за почисто Езеро

Нуркачи од клубот за подводни дејности „Охрид“ и нуркачкиот центар „Амфора“, како и пријатели на езерото и поддржувачи на здрава и чиста околина, денеска на пладне ќе спроведат акција за чистење на езерското дно од цврст отпад. Акцијата ќе се реализира на потегот од старото пристаниште до

Read more

Видео: По 12-ти пат нуркачите накитија подводна новогодишна елка во Охридското Езеро

По дванаесетти пат, нуркачите од Нуркачкиот центар „Амфора“  и Клубот за подводни активности „Охрид“ во соработка со Сојузот за подводни активности на Македонија, денеска го украсија Охридското Езеро со новогодишна елка. Неодминлив декор и оваа година беше подводниот „Дедо мраз“, кој ги израдува најмладите посетители во Заливот

Read more

Во рамки на глобалната акција македонските нуркачи го чистеа и дното на Охридското езеро од отпад

Во рамки на Втората глобална подводна акција за чистење на водите во светот, триесеттина нуркачи од „Сојузот на Подводни активности на Македонија“, Спелеонуркачкиот клуб „Врело“, од  нуркачките клубови  „Амфора“ од Охрид, „Акватек“ од Скопје, и „Клубот на Подводни Активности Охрид“, го чистат и дното на Охридското езеро.

Read more